Hoe zou Centraal Station klinken als het muziek was?

In onze One Minute Symphony neemt een conservatoriumstudent je mee naar een iconische plek in Den Haag en vangt deze als het ware in muziek. Niet veel later speelt het Residentie Orkest deze nieuwe compositie. Deze keer heeft Pema Bennardis, student compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, de eer een One Minute Symphony te schrijven.

"Vroeg in de ochtend, de zon komt op, je komt het station binnenrijden en je ziet de gebouwen om je heen. Alles straalt kracht uit, alles is imposant. Dat blijft op je netvlies staan. "

- Pema Bennardis

"Pema heeft een hele frisse manier van componeren en een bijzondere eigen stijl. Dat resulteerde uitstekende en succesvolle One Minute Symphony. Komend najaar zal zij weer te horen zijn!"

- Sven Arne Tepl-algemeen en artistiek directeur Residentie Orkest

Pema koos voor het Centraal Station omdat het een bruisende plek is, met een beginpunt en een eindpunt, een aankomst en vertrek. Alles is in beweging, het is een plek vol mogelijkheden! De energie en dynamiek van deze locatie hoopt zij vast te leggen in haar compositie.

"“Mijn grootste uitdaging is wel het samenbrengen van de twee verschillende onderwerpen die ik heb gekozen: imposant en beweeglijk. Wat voor kleuren hebben deze woorden? "

- Pema Bennardis

Hoe ervaart het orkest de samenwerkingen met de compositiestudenten?

We vroegen het eerste violist Ronald Touw. “Ik heb de afgelopen jaren tientallen jonge, getalenteerde mensen mogen ontmoeten die de uitdaging zijn aangegaan en in één minuut een idee, een gevoel, of een emotie verklanken met een geheel eigen palet van harmonieën, disharmonieën, melodieën en ritmen, gecomponeerd voor het grootste en meest complexe muziekinstrument dat er is: het symfonieorkest. En elke keer weer was ik verrast en geïmponeerd!

"Het is ontzettend gaaf dat je iets kan maken, iets op papier kan zetten dat vervolgens gespeeld wordt. De grootsheid van het orkest, de rijkheid van het geluid, je wordt er helemaal in ondergedompeld, heerlijk!"

- Pema Bennardis

Steun muzikale talentontwikkeling

Steun het Residentie Orkest en draag bij aan muzikale talentontwikkeling in Den Haag.