Topmusici van morgen

Talentontwikkeling

Topmusici van morgen

Het Residentie Orkest doet veel aan talentontwikkeling: van het ontdekken van een nog onontgonnen talent bij een van de kinderen uit ‘The Residents’ tot het uitnodigen en begeleiden van jonge solisten en dirigenten aan het begin van een internationale carrière. Tussen die twee uitersten in bevindt zich een stevig verankerd ‘midden’, gekoppeld aan de intensieve samenwerking met het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

One Minute Symphony

Een compositiestudent bezoekt een wijk in Den Haag en heeft er een ontmoeting met een passant. Er volgt een gesprek, waarna de componist thuis op basis van zijn ontmoeting een orkestwerk schrijft, dat circa één minuut duurt. Korte tijd later wordt dit werk tijdens een concert gespeeld, waarbij de passant in de zaal zit. Justa de Jong, celliste in ons orkest: “Een heel romantisch idee! Dit doet mij denken aan mijn kaasboer, die een abonnement heeft bij ons orkest. Hij vertelde dat hij tijdens concerten soms tot tranen toe is geroerd. Dat is de kracht van klassieke muziek, live gespeeld in een concertzaal.”. Een aantal keer per jaar is er ook een One Minute Symphony XL, een grotere compositieopdracht bij een speciale gelegenheid in de stad.

Onze componisten van dit seizoen

Petra Cini - Phase
De Italiaanse compositiestudente Petra Cini schreef de eerste One Minute Symphony van seizoen 2020-2021. Tes Tesz Tes Teszt De Italiaanse compositiestudente Petra Cini schreef de eerste One Minute Symphony van seizoen 2020-2021. Tes Tesz Tes Teszt
Jamie Alpherts – Approaching Harmony
De Nederlandse compositiestudent Jamie Alpherts gebruikte het thema 75 jaar vrijheid als inspiratie voor zijn One Minute Symphony.
Izak de Dreu – Akte van redemptie
De rijke geschiedenis en dynamiek van het Malieveld in Den Haag is de inspiratiebron voor Izak de Dreu.
Esther Wu
Vanuit Hong Kong componeert Esther Wu haar One Minute Symphony. Door de huidige reisbeperkingen kan zij alleen maar op afstand terugdenken aan Den Haag.
Pema Bennardis – Sol
Haar inspiratiebron is het Haagse Centraal Station omdat het een bruisende plek is, met een beginpunt en een eindpunt, een aankomst en vertrek.
Wilson Leywantono – m-o-o-n-l-i
De viering van 250 jaar Beethoven inspireerde Wilson Leywantono tot het schrijven van zijn One Minute Symphony.
Petra Cini – The Right of the Way?
Voor de tweede keer dit seizoen schreef Petra Cini een compositie waarbij ze zich liet inspireren door leerlingen van de Max Velthuijs Basisschool.
Myrto Nizami – Fake Palindromes
De compositie van de Griekse Myrto Nizami staat in het teken van vrijheid.
Pedro Latas
De Portugese compositiestudent Pedro Latas koos de duinen bij strandslag 11 ter inspiratie voor zijn One Minute Symphony. Voor hem heeft dit gebied overeenkomsten met de huidige situatie waar we in leven als gevolg van corona.

Steun muzikale talentontwikkeling

Steun het Residentie Orkest en draag bij aan muzikale talentontwikkeling in Den Haag.

Orkestmaster

Het Residentie Orkest herbergt elk concertseizoen zo’n vijftien studenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, die een aantal producties meespelen. Justa: “Tijdens de repetities en concerten worden de studenten door ons begeleid. Het Residentie Orkest doet dit al decennialang, ik ben destijds zelf ook stagiaire geweest. Het is een overweldigende ervaring als je voor het eerst in een professioneel orkest speelt.”

"Het is een overweldigende ervaring als je voor het eerst in een professioneel orkest speelt."

- Justa de Jong, cello

Nationale Master Orkestdirectie

De Nationale Master Orkestdirectie is een prestigieuze tweejarige masteropleiding die door het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag gezamenlijk wordt aangeboden. Aan het programma werken meerdere Nederlandse symfonieorkesten mee, waaronder het Residentie Orkest.

Partnerships

Op het gebied van talentontwikkeling vormt het convenant met het Koninklijk Conservatorium Den Haag de kern van onze activiteiten. Er is een intensieve samenwerking tussen opleiding en orkest, om zo enerzijds het carrièreperspectief van de toekomstige generatie musici en muziekdocenten te verbeteren en anderzijds de instroom en kwaliteit van het orkest op niveau te houden. De masterstudenten van de Dutch National Opera Academy en de Nationale Master Orkestdirectie maken bij het Residentie Orkest een belangrijke stap richting de beroepspraktijk. Naast de afspraken met het Koninklijk Conservatorium werken we in het kader van talentontwikkeling ook met diverse andere partners samen. Zo zijn we onder andere de vaste begeleiders van de finalisten in de finale van het Nationaal Vioolconcours Oskar Back.